Japon Mitolojisi

Sudem P.
3 min readJun 18, 2021

--

Japon Mitolojisi M.Ö. 6. yüzyıldan önceki Japon tarihi efsane, yani Kamiyo 神代 (Tanrılar Çağı) olarak kabul edilir. O zamanda Japon tarihi ve etnik inançları olan Shinto ile iç içe ilerlemektedir. Dünyanın en eski dinlerinden bir olan Shinto animizmdir ve ayrıca şamanistik uygulamalar da içerir. Shinto inancında ibadet edilen ruhlara (tanrılara) “kami” denir. Bu terim hayat için önemli olan rüzgâr, yağmur, ağaç, dağ, ırmak ve bereket gibi anlayış ve şeylerin şeklini alan kutsal ruhlar olarak tercüme edilebilir. Her kaminin kendine has bir karakteri olduğuna inanılır ve doğadaki her türlü olay kamilerin içinde bulundukları ruh hâllerine göre yorumlanır. Kamilerin duygularına göre halk hareket eder. Onları mutlu etmek için festivaller bile düzenlenir.

Kozmolojik yapısına bakılacak olursa, evren üç katmandan meydana gelir : Gök, Yer, Yer Altı.

· Takamagahara: Yüce Gök Kamileri ile Güneş Megamisi Amaterasu’nun yaşadığı üst dünya olarak görülür. Ama-no uki-hashi köprüsü (“Cennetin Yüzen Köprüsü”) ile Dünya’ya bağlandığı inanılmaktadır.

· Ashihara no Nakatsu Kuni: Izanami ile Izanagi’nin yaratmakla görevlendirildiği orta dünyadır. Onların görevi yarım kaldığında burayı ehlileştirme görevini Ōkuninushi üstlenir.

· Yomi no Kuni: Yer altı dünyasıdır; fakat diğer mitolojilerdeki gibi ölülerin ruhlarına işkence edilen bir âlem değildir. Hükümdarı Megami Izanami’dir.

Bunlara ek olarak varlığından söz edilen üç diyar daha vardır: Kök, deniz ve deniz altı.

· Ne no Kuni: “Kök Ülke” olarak bahsedilen, yer altı dünyası ile orta dünya arasında olduğuna inanılan âlemdir. Hükümdarı Susanoo’dur.

· Tokoyo no Kuni: Genellikle açık denizlerdeki uzak bir ada olduğuna inanılan ölümsüzler âlemidir.

· Watatsumi no Kuni: Denizin altındaki Ejderha Sarayı’nın efendisi, Deniz Kamisi Watatsumi’nin âlemidir.

Japon mitolojisine göre birbiriyle hem kardeş, hem karı-koca olan Gök (İnazagi) ile Yeryüzü (İnazami) kaostan ayrıştıktan sonra gökyüzünün yüzen köprüsünden, tanrısal mücevherlerle süslü bir mızrakla okyanusu karıştırarak, ilk kara parçalarını yaratırlar. Sonra bütün Japon adalarını ve diğer tabiat Tanrılarını doğururlar. Japonya’da 8 milyon ilah vardır. Dağ, ırmak, ateş, gök gürlemesi, fırtına, yağmur, vb. ilahlar dışında her meslek sahibinin de ayrı bir ilahı vardır. İnazagi’nin sol gözünden Güneş Tanrıçası Amaterasu, sağ gözünden Ay Tanrısı Tsukiyomi, burnundan Fırtına Tanrısı Susanowa doğar.

Amaterasu (天照) “cennette ışıldayan”, “gökyüzünü aydınlatan” anlamlarını taşır. Japon imparatorluk ailesi bu güneş tanrıçasının soyundan geldiğini öne sürer.Mitolojide, erkek kardeşi Susanoo’ya kızıp bir mağaraya saklandığı ve dünyayı karanlığa boğduğu anlatılır.

Japon mitolojisinde Amaterasu gök diyarının (Takamagahara) yöneticisi kabul edilir.Japon imparatorluk ailesinin atası olduğuna inanılır. Japonların ulusal dini Sintōizm’de birbirine eşit güçte olan tanrıların üstünde bulunan tek tanrıdır. Bu dinin en büyük rahibi de Japon imparatorudur, bu yüzden imparatora “güneşin oğlu” denir. Japon inançlarına göre imparator siyasal yetkilerini Tanrıça Amaterasu’dan miras yoluyla almıştır. Amaterasu dünya düzenini kurması için torunu Ninigi no Mikoto’yu yeryüzüne göndermiştir. İlk Japon imparatoru Jimmu Tenno’nun, bu torunun soyundan geldiğine inanılır. Japon imparatorunun hükümdarının meşruluğu, Japon mitolojisini ve tarihini ele alan Kojiki ve Nihon Shoki isimli eserlerde ispatlanmaya çalışılmıştır.

Japon mitolojisinin genelinde dişi kamilerin isminde “prenses” anlamına gelen hime 姫, erkek kamilerin ismindeyse “prens” anlamına gelen hiko 彦 takıları yer alır. Dikkat edilecek olursa Amaterasu-Ōmikami’nin isminde herhangi bir cinsiyeti belirten ek yoktur. Erken dönemlerde Amaterasu, Amateru adından erkek bir tanrıydı ama M.S. altıncı ya da yedinci yüzyılda güçlü nesilleri sonucunda kademeli olarak erkekten kadına dönüştü.

CARPE DİEM

Sudem Pardün

--

--